top of page

Sporten bij kankerbehandeling?

Kan ik blijven sporten terwijl ik voor kanker word behandeld?


Als je nu al sport, is het zeker aan te raden om dit tijdens de behandeling vol te houden. Als je nog niet sport, is het een goed idee om daarmee te beginnen om de behandeling te ondersteunen. Sporten en lichamelijke beweging dragen op allerlei manieren bij aan het beter doorstaan van de behandeling.

Als je moet worden geopereerd, dan is sporten voorafgaand aan de ingreep een goede manier om er fitter in te gaan. Dit heeft een sneller herstel tot gevolg en kan zelfs zorgen voor minder complicaties na de operatie en een kortere opnameduur in het ziekenhuis.

Tijdens het behandeltraject helpt sporten ook om bijwerkingen van de behandeling te verminderen. Mensen die sporten zijn bijvoorbeeld minder moe, verliezen minder spiermassa en hebben minder last van angst en somberheid.

Als je voor kanker wordt behandeld is het soms een extra uitdaging om met sporten te beginnen of om vol te houden. Sommige bijwerkingen vragen ook om aanpassingen van de training. Het is daarom verstandig om hierbij advies en/of begeleiding te zoeken. Een fysiotherapeut kan helpen bij het kiezen van de juiste vorm en intensiteit van trainen en kan helpen om het trainingsprogramma dusdanig in te delen dat het goed met de behandeling te combineren is.

Rondom je behandeling – zeker als je daarbij sport – is het verder belangrijk om goed op voeding te letten. Veel mensen hebben bijvoorbeeld meer eiwit nodig. Een diëtist kan hierover advies geven.

Mocht je naar aanleiding hiervan een vraag hebben voor onze Fysiotherapeut of Voedingscoach neem dan vooral contact op!

Bron: Telegraaf, Myriam Chalabi, 16-01-2024

Sporten bij kankerbehandeling.png
bottom of page